Reiki / therapeutische massage

 

Reiki is een van oorsprong Japanse methode waarbij met handen op het lichaam of in de aura de energie kan worden waargenomen en in balans worden gebracht. Als coach en docent gespreksvoering werkte ik jarenlang alleen met woorden. Sinds ik reiki ontdekte, komt daar een dimensie bij. De combinatie van reiki en een gesprek biedt veel mogelijkheden. Als een gesprek met woorden stokt, stel ik soms voor om over te stappen naar reiki. De blokkade wordt dan soms voelbaar voor mij en voor de cliënt en het gesprek gaat door. Ik kan ook voorstellen om op een andere manier het gesprek voort te zetten.

Bij het geven van reiki aan een cliënt voel ik soms pijn. Ik wilde daar meer van weten. In 2010 heb ik het diploma sportmasseur behaald. In 2013 heb ik als vervolg daarop het diploma gehaald van de tweejarige opleiding Therapeutische massage bij het IVS in Dordrecht en MYOS in Goirle. Daarmee krijg ik nog meer mogelijkheden om met mijn handen waar te nemen en op te lossen. Bij alle contacten met een cliënt geldt dat ik altijd met een gesprek begin en dat jij aangeeft welke methode je wel en niet wilt.
Bij mijn massageopleiding kwam ik ook in aanraking met voetreflex en via die methode ook met ‘Tenen lezen’. Ook daarin heb ik een opleiding gevolgd en ik gebruik tenen lezen als aanvulling op reiki en massage. Je voeten en je tenen zijn je basis en in je tenen is te zien hoe je in het leven staat en wat er bij je speelt.

In oktober 2013 is er in LoopbaanVisie een artikel van mij verschenen over een cliënt bij wie ik de combinatie van gesprek, reiki en massage gebruik.
LoopbaanVisie is het tijdschrift van Noloc,
de beroepsvereniging voor loopbaancoaches.
Wil je het lezen, mail naar: wajdonders@gmail.com